Predsjedniku i potpredsjednicima FBiH uručeni certifikati o dodjeli mandata

Predsjednik Centralne izborne komisije BIH Stjepan Mikić danas je u Sarajevu uručio uvjerenja o dodjeli mandata novoimenovanom predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari te potpredsjednicima tog bh. entiteta Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću.

Kada je riječ o formiranju nove Vlade FBiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je kazao kako će se to riješiti u narednim danima.

“Vjerujem da ćemo u narednim danima rješavati probleme kako bismo došli do imenovanja Vlade FBiH. Problemi će biti otklonjeni kada imenujemo Vladu i kada je potvrdi Zastupnički dom. Stranke dogovaraju, ima različitih mišljenja, vjerujem da će se razgovorom riješiti svi problemi i da ćemo brzo dobiti novu Vladu”, kazao je Čavara.

Potpredsjednica FBiH Mahmutbegović istakla je kako se nada da će u budućnosti i na drugim niovima vlasti biti žene.

“Ovo je jaka poruka i ženama da i one imaju snagu. Nadam se da će moj primjer slijediti i drugi, da će biti više žena na raznim niovima vlasti. Veliki kapacitet i resursi su u ženama i očekujem da će ovo biti početak većeg angažmana žene. Trudit ćemo se da opravdamo povjerenje, nemamo puno vremena za priču, naše je da radimo”, kazala je Mahmutbegović.

Dunović je kazao kako pred njim i njegovim kolegama težak period.

“Siguran sam da ćemo u njemu raditi ono što je nabolje za građane. Fokusirat ćemo se na ekonomske reforme i vratiti dostojanstvo građanima. Situacija je jako teška, morat ćemo jako puno da radimo”, kazao je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

 

– Neophodna izmjena Izbornog zakona –

Nakon dodjele certifikata o mandatima novoizabranim čelnicima Federacije BiH, održan je i sastanak na kojem je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona.

“Svima je jasno nakon općih izbora da je izborni zakon BiH postao jedno ‘usko grlo’. Nakon 17 izmjena i dopuna postao je kočnica da se izbori održe brže i urednije. Mi smo nakon svih izbora do sada konstatovali neke teškoće koje su se odnosile na biračke odbore i način imenovanja i rada posebno u dijelu nakon 19 sati, kada nastupa prebrojavanje glasova. Držimo i sada da je i na ovim izborima također pokazano da su birački odbori bili najslabija karika u izbornom procesu. Ovakav Izborni zakon treba što prije mijenjati”, kazao je pored ostalog predsjednik CIK-a Stjepan Mikić.

 

Trafika|Ba|AA