Predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić ugostila predstavnike kulinarskih timova država regiona

Internacionalni Kulinarski Kup Sarajevo 2018 biće u naredna tri dana održan u sarajevskoj Skenderiji. Timovi profesionalnih kuhara, uz domaćine iz Bosne i Hercegovine, dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Predstavnike ovih nacionalnih udruženja ugostila je danas predsjedateljica Skupštine Kantona Ana Babić, a oni nisu krili zadovoljstvo što su ponovno u Sarajevu koje  kako ističu, ima poseban imidž i bogatu kulinarsku tradiciju.

Čuvanju i njegovanju bosanske kuhinje i tradicionalnih jela treba posvetiti posebnu pažnju, naglasio je ovom prilikom i čuveni doajen kulinarstva ovih prostora Stevo Karapandža. Poslije dužeg vremena ponovno je aktivan na kulinarskoj sceni, a boravak u Sarajevu će biti prilika susreta sa starim prijateljima i dragim gradom.

“Sarajevo ima posebne kulturne sadržaje po kojima je poznat u Evropi i svijetu. Želim da i ova manifestacija bude još jedan znak prepoznavanja grada i tradicije koja će obogatiti našu truističku ponudu. Raduje me da vas sve vidim zajedno.  Poručila bih ovom prilikom da ne bacamo više koske među nas, nego da koske budu samo u jednoj dobroj zajedničkoj juhi”, riječi su predsjedateljice Babić.

Kotany internacionalni kulinarski kup kuhara i poslastičara je dio Festivala Turizma koji se od 23. do 27. oktobra održava u Sarajevu. Takmičit će se pojedinci i regionalni, restoranski, hotelski i juniorski timovi u spremanju slanih i slatkih jela. Domaćin je Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini, a za treći dan takmičenja najavljeno je obaranje Guinnesovog rekorda u najvećem serviranju  1300 palačinski.