Pogledajte kako danas izgleda Batu Caves pećina

Od proglašenja svoje nezavisnosti Malezija svake godine bilježi veliki ekonomski rast, a otad se razvila i u modernu te naprednu državu. Kuala Lumpur je danas peti po redu najposećeniji grad na svijetu. U 2008. je zabilježio 8.94 miliona turista! Veliki je šoping centar sa nacionalnim i stranim brendovima i mnoštvom ogromnih tržnih centara. Posebno je popularan kao destinacija za velike konferencije i sastanke.

Kad ste tamo nezaobilazna stanica je hinduističko svetište unutar pećine – Batu Caves.

Batu caves je hinduističko svetište unutar pećine, a na samom ulazu će vas dočekati statua od 42metra hindu sveca kojemu je posvećeno cijelo svetište, golemi zlatni kip boga rata Murugana, najmlađeg sina boga Šive i boginje Parvati, koji su dali Muruganu koplje da pobijedi sile zla, što je on i učinio. Zatim, ako želite vidjeti pećine čeka vas 272 stepenica do vrha. U pozadini je uvijek predivna muzika – to Indijci u svojim hramovima prilikom obreda sviraju na bubnjevima ili nekim drugim instrumentima. Svetište je udaljeno nekih pola sata vožnje od centralne stanice u Kuala Lumpuru.

Svetište je nedavno dobilo novi izgled pa su stepenice koje vode do ulaza u pećinu obojene u vedre boje, nakon čega su dobile izgled zanimljivog tepiha.

Ovako je svetište nekada izgedalo:

Ovako izgleda danas:

 

(Trafika.ba)