Poduzetnik Luka Rajić donirao 10.000 KM za obnovu Crkve Sv. Vasilija Velikog u Konjicu

Uspješni poduzetnik iz Švicarske, gospodin Luka Rajić boravio je juče u posjeti svom rodnom gradu Konjicu gdje je svojom donacijom Srpskoj pravoslavnoj crkvi u iznosu od 10.000 KM pomogao da se obnovi Crkva Sv. Vasilija Velikog u Konjicu, koja je 2007. godine proglašena Nacionalnim spomenikom BiH od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Tim povodom susreo se sa Milanom Bužaninom, parohom konjičkim, te načelnikom Opštine Konjic, gospodinom Emirom Bubalom.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da pomognem jednom ovakvom projektu čija je obnova neophodna. Crkva Svetog Vasilija Velikog je preko 100 godina star hram i ova donacija je idealna prilika da pomognemo očuvanju vrijedne kulturne baštine grada Konjica. Nakon donacije sredstava za reparaciju orgulja u mjesnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja 2013. godine, te donacije 2016. godine za izgradnju ograde oko nove džamije u Konjicu, ovoga puta smo odlučili pomoći Srpskoj-pravoslavnoj crkvi, jer smatram da na ovaj način stvaramo doprinos suživotu stanovništva Konjica, bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje“, izjavio je gospodin Luka Rajić.  

Paroh konjički, Milan Bužanin zahvalio je gosp. Rajiću na vrijednoj donaciji koja će pomoći obnovi unutrašnjosti crkve.

„Iskoristit ću ovu priliku da se, prije svega, zahvalim gospodinu Rajiću koji je prepoznao potrebu za obnovu našeg hrama. Unutrašnjost Crkve Svetog Vasilija Velikog potpuno je spaljena i uništena u toku rata, a donacijama Opštine Konjic i dobrih ljudi uspjeli smo koliko-toliko spasiti crkvu od daljeg propadanja. Međutim, neophodna je dalja obnova koja podrazumijeva: radove na sanaciji zidova, plafona i poda, oslikavanje freski i rekonstrukcija ornamenata, sanacija ikonostasa i izrada ikona i crkvenog namještaja, obnova ulaznih vrata, itd. A u tome svemu će nam u velikoj mjeri pomoći upravo ova donacija“, rekao je gosp. Bužanin.

Načelnik Opštine Konjic gosp. Emir Bubalo također je izrazio zahvalnost gospodinu Rajiću, napomenuvši njegovu pomoć rodnom gradu dugi niz godina.

„Zahvaljujem gospodinu Rajiću za sudjelovanje u ovom projektu, ali i svim ostalim projektima u kojima učestvuje dugi niz godina, a koji su od velike važnosti za grad Konjic. Na ovaj način mnogo pomaže razvoju našeg grada i kreiranju boljeg života“, izjavio je gosp. Bubalo.

Inače, Luka Rajić tradicionalno, svake godine dolazi u posjetu Konjicu, gdje donira vrijedna sredstva i time pokazuje da svoj rodni grad nikada ne treba zaboraviti. Ovo je druga posjeta u toku ove godine, a prva je bila u julu mjesecu, kada je obišao Muzički centar Rezonanca kojem je prije četiri godine osigurao nabavku muzičkih instrumenata i Centar za hemodijalizu Opštine Konjic, kojem je posljednjih godina donirao značajna sredstva i pomogao otvaranju Centra i nabavci potrebne medicinske opreme.