Počela sjednica Vlade FBiH bez ministara iz hrvatskog naroda

Ministri iz hrvatskog naroda ne nazoče današnjem zasjedanju Vlade Federacije BiH,

Pojašnjavajući razloge zbog kojih niti jedan hrvatski ministar ne nazoči sjednici vlade koja je počela jutros u Sarajevu Čavara kaže kako je za HDZ BiH neprihvatljivo nepoštivanje partnerskih odnosa u Federaciji.

-Mi iz HDZ-a smo uvijek zagovarali stav da ako zajedno formiramo Vladu moramo zajedno i donositi odluke i snositi odgovornost za ono što radimo. Neprihvatljivo je da netko sam donosi odluke, a da svi snosimo odgovornost. Ma kakve posljedice bile mi na to ne možemo pristati. Oni koji žele da na takav način funkcionira Federacija nisu se nimalo odmaknuli od platforme vladanja protekle četiri godine, a znamo kakve su bile posljedice takvog odnosa i ponašanja prema predstavnicima hrvatskog naroda – kazao je Čavara, dodajući kako se nada da Vlada danas neće donositi bilo kakve odluke koje ranije nisu usuglašene.

Dnevnim redom 4. sjednice Vlade Federacije BiH, koja je danas počela u Sarajevu, predviđeno je razmatranje prijedloga za dodjelu dijela sredstava Trajnog revolving fonda privrednim društvima Ligamont i Baupartner.

Članovi Vlade će se, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, izjasni o predloženom Planu povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu i četiri odluke o usvajanju programa utroška sredstava namijenjenih za podršku povratnicima i raseljenim osobama.

Vlada će se izjasniti i o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora privrednog društva “Energoinvest” d.d. Sarajevo o prodaji dionica preduzeća “Petrolinvest” d.d. Sarajevo kroz postupak male privatizacije.

Na dnevnom redu je i Informacija o učešću bh. delegacije na sastancima u okviru Proljetne skupštine Grupacije Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, održanim od 17. do 19. aprila 2015. godine u Washingtonu.

Bit će razmatrana stanja u “Hidrogradnji” d.d. Sarajevo, “Unis Toolsu” d.o.o. Sarajevo, i „Aluminiju” d.d. Mostar, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Trafika|Ba|Fena