Plastika glavni zagađivač: Svakodnevno u moru završi osam miliona tona otpada

Rezultati istraživanja udruženja Surfrider iz Kalifornije su pokazali da su staklene i plastične boce, vrećice, plastični čepovi i štapići za uši najveći zagađivaći mora i okeana.

Uz podršku volontera članovi Surfridera tokom 2015. godine u sklopu akcije čiji cilj je bio prikupiti i analizirati podatke na evropskom nivou, pobrojali su otpatke koji zagađuju plaže, okeane, priobalna područja i morsko dno na pet francuskih i španskih plaža.

“Svakodnevno u moru završi osam miliona tona otpada. Također, 80 posto zagađenja mora stiže s kopna, a glavni krivac za to je čovjek. Posljedice su pogubne za bioraznolikost i za okoliš”, rekao je predsjednik Surfridera za Evropu Gilles Asenjo.

Napomenuo je da je plastika glavni zagađivać mora i okeana, naglasivši da je za njenu razgradnju potrebno nekoliko stotina godina.

U izvještaju se navodi da predmeti od plastike čine više od 80 posto otpada na većini analiziranih mjesta, te se dodaje da je plastici potrebno i nekoliko stotina godina da se raspadne, za razliku od predmeta od drva ili papira.​