Peking odbacio mogućnost povratka Dalai Lame na Tibet

Peking je danas odbacio mogućnost da se Dalai Lama (79) vrati na Tibet, nekoliko dana pošto je duhovni vođa rekao da vodi nezvanične razgovore s Pekingom o odlasku na istorijsko hodočašće na Tibet.

-Naša pozicija u vezi Dalai Lame je ista i jasna – rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei, prenijela je agencija AFP.

Hong je istakao da ono što treba da učini Dalai Lama jeste da “odustane od svoje pozicije i sprovođenja podjele Kine”.

-To će biti dobro za njega – dodao je portparol kineskog ministarstva.

Dalai Lama (79) je u egzilu od 1959. godine, kada je napustio Tibet poslije propalog pokušaja pobune.

Peking je Dalai Lamu, dobitnika Nobelove nagrade, označio kao “opasnog separatistu”.

Dalai Lama, koji živi u Indiji, povukao se iz politike 2011. godine i tvrdi da želi samo veću autonomiju za područje Tibeta u Kini.

U intervjuu fancuskoj agenciji prije par dana, Dalai Lama je rekao da je ljudima s kojima je razgovarao u Kini, uključujući neke penzionirane zvaničnike vladajuće Komunističke partije, “jasno izrazio” svoju želju da posjeti planinu Vutaj Šan u svojoj rodnoj zemlji, koju Tibetanci smatraju svetom.

-Taj plan još nije finaliziran, ali ideja postoji. Ne zvanično ili ozbiljno, ali nezvanično se o tome razgovara – rekao je Dalai Lama i dodao:

-Tu svoju želju sam jasno izrazio, a neki moji prijatelji su za to pokazali istinsko interesiranje – prenosi Tanjug.

-Nedavno su neki kineski zvaničnici, na primjer zamjenik sekretara KP-a u autonomnom regionu Tibet, takođe pomenuli mogućnost moje posjete tom svetom mjestu u formi hodočašća – otkrio je tada Dalai Lama.

Trafika|Ba|Tanjug