PAPA FRANJO: Straža mi javlja nogometne rezultate

Papa Franjo potvrdio je u intervjuu argentinskom listu svoju reputaciju ljubitelja nogometa, iako ga ne gleda na televiziji, ali mu rezultate redovno dojavljuju pripadnici njegove Švicarske straže.

Radio Vatikan objavio je intervju u ponedjeljak, dan nakon što je  izašao u listu La Voz de Puebla, dnevniku iz Tres Arroyosa, predgrađa njegovog rodnog Buenos Airesa.

Upitan koliko prati svoj omiljeni klub Atletico San Lorenzo de Almagro, koji se takmiči u prvoj argentinskoj ligi, Papa je odgovorio:

-Švicarska straža mi svake sedmice donosi rezultate i tabelu.

Papa ne gleda televiziju od 1990., poštujući zavjet koji je dao Djevici Mariji i čita samo jedne novine, italijanski dnevnik La  Repubblicu, ali ne više od deset minuta dnevno.

Argentinskim novinarima je otkrio i da spava šest sati noću, od 22 sata do 4 ujutro, plus 40 minuta do sat vremena drijemanja popodne.  Rekao je i da mu nedostaju mirne šetnje gradom i priznao da baš ne poštuje protokol.

Priznao je i da mu neke stvari tjeraju suze na oči – ljudski snovi, tragedije imigranata, progon kršćana na Bliskom istoku, bolesna djeca i zatvori, ali naglasio je da ne želi izgubiti pribranost u javnosti.

-Nikad ne plačem javno. Dvaput sam bio na rubu, ali sam se uspio suzdržati, rekao je, piše Hina.

 

Trafika|Ba|NAP