Palestinci predali dokumenta za Međunarodni krivični sud

Palestinci su danas predali dokumenta Ujedinjenim nacijama kako bi se učlanili u Međunarodni krivični sud, što će im uskoro omogućiti da zahtijevaju optužbe za ratne zločine protiv Izraela.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je predao ta dokumenta, zvana instrumenti za ratifikaciju, pomoćniku generalnog sekretara za Pravne poslove Stiveni Matijasu.

MKS je prihvatio priznanje Palestine kao države posmatrača od strane Genaralne skupstine UN.
Predaja dokumenata je posljednji formalni korak za Palestinu da postane član tog suda, što bi moglo da potraje najmanje 60 dana, navodi AP.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je potpisao dokumenta nakon što je Savjet bezbjednosti UN odbacio rezolcuiju kojom se određuje rok do kraja 2017. godine za potpuno povlačenje Izraela sa okupiranih palestinskih teritorija.

Izrael je zaprijetio osvetom ako se Palestinci pridruže sudu i SAD se takođe oštro protive tom potezu jer smatraju da je to prepreka nadama za postizanje izraelsko palestinskog mirovnog sporazuma.

Abas je bio pod jakim pritiskom da preduzme akciju protiv Izraela nakon sedmonedjeljnog rata između te zemlje i ekstremista u Pojasu Gaze ljetos.

U MKS-u Palestinci bi mogli da zatraže gonjenje izraelskih političkih i vojnih zvaničnika za navodne ratne zločine, uključujući širenje jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji i vojne akcije u kojima je poginulo mnogo civila.

 

Trafika|Ba|Agencije