Ovogodišnji Eurosong u znaku ljudskih prava, švedski predstavnik odnio pobjedu (VIDEO)

Švedska sa pjesmom “Heroes” u izvođenju Monsa Selmerleva pobjednica je Eurovizije 2015. koja je večeras održana u glavnom austrijskom gradu Beču.

Švedska je inače, bila domaćin Eurosona i 2013. godine nakon što je godinu ranije pobijedila na takmičenju u Azerbejdžanu.

Drugo mjesto večeras zauzela je Rusija sa pjesmom “A Million Voices” Poline Gagarine. Treće mjesto pripalo je Italiji sa pjesmom “Grande Amore”, Il Volo.

U finalu ovog takmičenja za pjesmu Eurovizije, od zemalja regiona nastupale su Srbija, Slovenija, Crna Gora i Albanija. Bojana Stamenov iz Srbije sa pjesmom “Beauty never lies” zauzela je deseto mjesto.

Slovenija je, kao prva zemlja učesnica, otvorila veliko finale, a  Marjetka in Raay sa pjesmom “Here For You” nije se uspjela plasirati u prvih deset.

Eurosong se u Austriji održao nakon što je prošle godine Conchita Wurst pobijedila sa pjesmom “Rise Like a Phoeinx” u Kopenhagenu.

Na ovogodišnjem 60. jubilarnom izdanju Eurosonga nastupili su predstavnici iz 40 zemalja među kojima je prvi put učestvovala i Australija.