Ovo su ministri novog saziva Vijeća ministara BIH…

Raspodjela pozicija u Vijeću ministara je dogovorena. Manje – više poznata su i imena budućih ministara. Osim predsjedavajućeg SDA će dobiti još dva ministarstva, po tri resora dobili su HDZ BiH i Savez za promjene, dok je Demokratskoj fronti pripala jedna ministarska pozicija u budućem sazivu Vijeća ministara BIH.

U nastavku donosimo moguća stranačka riješenja za ministarske pozicije.

Osim predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, SDA će u Vijeću ministara dobiti i civilne poslove te resor izbjeglica. Novi ministar za izbjegla i raseljena lica trebao bi biti Adil Osmanović, koji ovu dužnost obnaša u još uvijek aktuelnoj Vladi Federacije BIH. Novi ministar civilnih poslova mogao bi biti Senad Šepić koji je pet godina obavljao funkciju zamjenika u ovom ministarstvu od 2007. do 2012.godine.

Tri resora – odbranu, pravdu i finansije dobio je HDZ BiH. Na poziciju ministra finansija, koja je istovremeno i pozicija dopredsjedavajućeg VMBIH, ova će stranka potvrđeno je kandidirati Vjekoslava Bevandu, aktuelnog predsjedavajućg VMBIH i nekadašnjeg ministra finansija u Vladi FBIH. Jedina ministrica u novom sazivu trebala bi biti aktuelna zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš kojoj bi HDZ trebao povjeriti resor odbrane. Novi/stari ministar pravde trebao bi biti Bariša Čolak koji je na ovoj funkciji još od 2007.godine i kojem će ovo, ako bude kandidovan, na ovoj poziciji biti treći mandat.

Savezu za promjene pripale su tri ministarske pozicije – vanjski poslovi, vanjska trgovina i sigurnost. Novi ministar vanjskih poslova BiH trebao bi biti PDP-ov Igor Crnadak kojem ovo neće biti prvo iskustvo u Vijeću ministara jer je dvije godine obavljao funkciju zamjenika ministra vanjskih poslova. Vanjska trgovina i ekonomski odnosi, gotovo izvjesno, biće ponuđeni Mirku Šaroviću iz SDS-a koji je u prošlom mandatu, sve do eliminisanja SDS-ovih kadrova u Vijeću ministara, obavljao ovu funkciju te je od sveukupne javnosti bio ocjenjen kao jedan od najboljih ministara u tom sazivu. Novog ministra sigurnosti također će kandidovati SDS, a to bi trebao biti Dragan Mektić, aktuelni direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Demokratska fronta će u naredne četiri godine voditi ministarstvo saobraćaja i komunikacija BIH. Iako s ranije za ovu poziciju špekuliralo imenom Damira Bećirovića ovaj resor će ipak biti ponuđen Reufu Bajroviću ili Emiru Suljagiću. No kako saznajemo izvjesnije je da će Bajrović biti novi ministar.

Trafika|Ba|Agencije