OTAVA: Identifikovan napadač na kanadski parlament

Kanadske vlasti identifikovale su počinioca napada na kanadski parlament – to je 32-godišnji kanadski državljanin Majkl Zehaf-Bibo, o kome se za sada ne znaju nikakvi drugi detalji.

Pored toga, kanadska policija nije željela da spekuliše o motivima napada u kojem je pored napadača, poginuo i jedan vojnik, javio je AFP.

Kanadski premijer Stiven Harper oštro je osudio današnji napad navodeći da je riječ o napadu vrijednom prezira i naglasio da je značajno očuvati funkcionisanje vlade i parlamenta, javila je agencija AFP.

Premijer se nalazio u parlamentu i razgovarao sa poslanicima u trenutku kada je napadač upao u zgradu nakon što je pucao u vojnika koji je čuvao obližnji spomenik.

Prethodno je Reuters prenio da je nepoznati maskirani napadač odjeven u crno ispalio najmanje jedan hitac na vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a pretpostavlja se da je isti muškarac potom upao u obližnju zgradu parlamenta i ispalio više hitaca.

Vojnik je u međuvremenu preminuo od zadobijenih povreda, a napadača su ubile policijske snage koje su ga gonile po zgradi parlamenta, pri čemu je ispaljeno 30-ak hitaca i povrijeđen jedan član obezbjeđenja parlamenta, dok su najmanje tri osobe prebačene u bolnicu.

Pucnji su se čuli i u tržnom centru blizu parlamenta.

 

Trafika|Ba|Agencije