OSMANOVIĆ: Od supruge i djece svake godine dobijem poklon na Dan rudara

Dan rudara je za Nevresa Osmanovića, poslovođu smjene u Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“, a koji je zaposlen u firmi d.o.o. „Rudar“ Tuzla, veliki praznik.

Ovaj 37-godišnjak, čiji je i otac bio rudar, već 11 godina radi u rudniku, odnosno u jami. Oženjen je i otac dvoje djece, a u firmi se zaposlio kao nekvalifikovani radnik, nakon čega je ubrzo dobio rješenje za kopača, da bi po završetku tehničke škole vodio radilište i tako došao do mjesta poslovođe.

Osmanović kaže da se ovaj veliki rudarski praznik obilježava isto svake godine.

– Kako se nekad obilježavalo tako se i sad obilježava. Praznik je, ne radi se, dodjeljuju se nagrade. Iz svake smjene se izdvaja par ljudi koji dobiju nagrade. I ja sam dobijao novčane nagrade za svoj rad – priča Osmanović.
rudar osmanović
Inače, kako kaže, radio je u tri-četiri rudnika, posao ne bi mijenjao, a za rudare bi tražio da se povećaju plaće i poboljšaju uvjeti rada.

– Svake godine to ide nabolje i napreduje, posebno u našoj firmi. Ja kako radim, kod nas je sve bolja zaštita na radu, te su povećane mjere zaštite na radu. U zadnjih deset godina nije bilo teže ozljede u firmi „Rudar“ – kaže poslovođa smjene.

Osim proslave u firmi, praznik rudara Osmanović svake godine obilježi i u krugu porodice, a od supruge i djece dobije poklon.

 

Trafika|Ba|Fena