OSMANOVIĆ: Nije tačno da SNSD ne želi biti vlast na nivou BiH

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS-a Adil Osmanović izjavio je danas da nisu tačne tvrdnje predstavnika SNSD-a da nisu željeli da učestvuju u vlasti na državnom nivou, već da ta stranka po izbornom rezultatu nije za to imala kapacitet.

Replicirajući premijerki RS-a Željki Cvijanović (SNSD), na njene tvrdnje u Narodnoj skupštini da SNSD neće da učestvuje u vlasti na nivou BiH, Osmanović je podsjetio da je delegacija SNSD-a predvođena Miloradom Dodikom bila na razgovorima u centrali SDA u Sarajevu.

-Nismo tada razgovarali o vremenskoj prognozi, već da SNSD  učestvuje u formiranju Vijeća ministara BiH i da SDA, odnosno Koalicija “Domovina” uđe u sastav nove Vlade RS-a – rekao je Osmanović.

Naglasio je da nije istina da SNSD ne želi da učestvuje u formiranju Vijeća ministara BiH, već da su izgubili na izborima.

-Prava istina je da SNSD na posljednjim općim izborima nije imao kapacitet da formira Vijeće ministara sa SDA – rekao je Osmanović podsjetivši da je Mladen Ivanić (PDP) pobijedio Željku Cvijanović u trci za Predsjedništvo BiH, te da je broj poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH SNSD i njihovih koalicionih partnera te Saveza za promjene isti, po sedam.

Osmanović je ovo rekao radi podsjećanja javnosti na taj sastanak, a u kontekstu tvrdnji funkcionera SNSD-a da ne žele u vlast na nivou BiH.

Inače, u parlamentu RS-a, iako je na dnevnom redu “Izbor i imenovanje”, trajala je burna rasprava Željke Cvijanović i poslanika opozicije, u kojima su se ona doticala rada srpskog člana Predsjedništva BiH i tvrdila da bi bolje radila na toj funkciji nego Ivanić.

U brojnim istupima najmanje je bilo onog što je tema rasprave – izbora člana Upravnog odbora RTRS-a.

 

Trafika|Ba|Fena