Home

    Ponedjeljak, 23.04.2018. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » Region » Opozvan poziv Thaciju za posjetu Beogradu

Pod pritiskom i prijetnjama

Opozvan poziv Thaciju za posjetu Beogradu

Opozvan poziv Thaciju za posjetu Beogradu

Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je danas poziv Hashimu Thaciju za sudjelovanje na konferenciji Europske integracije Zapadnog Balkana: Zajedno možemo bolje, 24. travnja u Beogradu, priopćeno je iz tog odbora.

Iz tog odbora tvrde da su to učinili pod pritiskom i prijetnjama koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvaćaju vrlo ozbiljno. Navode da imaju povjerenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnijetim kaznenim prijavama.

“Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende trpjeli smo snažne političke pritiske i prijetnje različitih organizacija i pojedinaca u namjeri da do najavljenog susreta ne dođe”, navodi se u priopćenju. Tvrde i da razumiju da je prerano za ovakav vid susreta, te da im je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regiji čvrsto surađuju na putu europskih integracija.

Ideja ovog programa, kako se navodi, bila poticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana, javlja Tanjug.

“Smatramo da je razmjena iskustava među profesionalcima porijeklom iz regije neophodna jer je preduvjet za bolju integraciju u EU strukture. Do susreta ministara u Beogradu neće doći, ali tijekom predviđenog panela Omladinski veleposlanici pomirenja još jednom će pokazati što je dobar primjer regionalne suradnje – susreli se oni u Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Prištini ili negdje u Europi “, stoji u priopćenju.

Navodi se da su pozivnice otkazane i ministrima vanjskih poslova Srbije, BiH i Makedonije. “Odluku da povučemo pozive ministrima donijeli smo nakon višesatnih konzultacija jer se cijela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi s našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utječe na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada “, kažu iz Omladinskog odbora.

Napominju da su trogodišnjeg programa radili s mladim liderima na suočavanju s prošlošću i njenom prevladavanju mirnim putem, te da su tom prilikom isticali značaj nenasilnog rješavanja konflikata i iznimnu vrijednost međusobnog poštovanja, dijaloga i suradnje. To će, kažu, raditi i ubuduće kroz njihove programe, kako bi budući donositelji odluka bili senzibilirani za teme pomirenja i radili na zajedničkom nastupu pred europskim institucijama za boljitak svojih građana jer “zajedno sasvim sigurno možemo bolje i više”.

Trafika|Ba|Fena

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top