Operativni štab KS: Proglašena epizoda “Upozorenja” zbog povećanog zagađenja zraka

U skladu s planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo 6. januara 2019. godine proglašena je prva epizoda “Pripravnost” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Na osnovu procjena budućeg stanja, Operativni štab KS je danas donio odluku za proglašenje druge epizode “Upozorenje”, s obzirom da se očekuje nestabilno vrijeme s povremenim padavinama i bez značajnog vjetra, koji neće dovesti do značajnijeg smanjenja koncentracije zagađujućih materija u zraku, prenosi Anadolu Agency (AA).

U narednim danima će se, u skladu sa situacijom, poduzimati dodatne mjere ukoliko se nastavi trend rasta zagađujućih materija u zraku, naglašavaju iz Operativnog štaba KS.

Između ostalih mjera koje treba preduzeti u okviru epizode “Upozorenje” su: osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama putem znakova i naredbi koje daju ovlaštena policijska lica MUP-a Kantona Sarajevo na glavnoj gradskoj saobraćajnici od Baščaršije do Ilidže; upotreba sredstava za obaranje čestica prašine PM10 od strane komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica, koja vrše zimsko održavanje cesta; zabrana izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru, osim u slučaju hitnih intervencija; zabrana kretanja automobila (na potezu glavne saobraćajnice Baščaršija – Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO 2 i manju ili dizel motori normu EURO 3 i manju, uz pojačane kontrole prometne inspekcije uz asistenciju organa MUP-a te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3.

Ovo se ne odnosi na električna i hibridna vozila, vozila na plin, vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca); zabrana održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti za uzraste mlađe od 18 godina na otvorenom prostoru.

Pored spomenutih mjera na snazi ostaju i mjere iz prve epizode “Pripravnost”.