Ogromne štete od poplava u Makedoniji

Višednevne poplave ugrozile su tisuće hektara plodnog zemljišta u Makedoniji, usjevi su uništeni, proljetna sjetva će kasniti, a pitanje je i je li će je uopće biti, javili su makedonski mediji.

Pod vodom su kočansko, strumičko i kumanovsko polje, a najkritičnije je u Pelagoniji, najvećoj žitnici Makedonije, prenosi Tanjug.

Prema prvim procjenama, poplave su najviše štete izazvale na ranopovrtlarskim i žitnim usjevima. Štete su, kako se navodi, ogromne.

Procjena je da je poplavljeno više od 60 posto zasijanih površina s jesenskim kulturama – pšenica, ječam, uljana repica.

Zemljoradnici su u panici, navode mediji i dodaju da se spašava što se spasiti može.

Očekuje se povećanje cijena povrća na zelenim tržnicama zbog smanjenja proizvodnje, ali i pojava bolesti.

Zemljoradnici iz Pelagonije su ljuti jer kažu da se ovo moglo i očekivati nakon što je poznata nebriga oko čišćenja kanala i korita rijeka.

Nakon povlačenja vode treba dodatno napraviti pedološke i agrokemijske analize kako bi se utvrdila kvaliteta zemljišta, poručuje Federacija poljoprivrednika.

Iz hidrometeorološkog zavoda od sutra ponovo najavljuju intenzivne padaline. Samo prvog dana veljače palo je oko 140 litara kiše po četvornom metru.

 

Trafika|Ba|Fena

Foto: Arhiv