Održana Parada ponosa, pozitivna poruka Srbije

Parada ponosa završena je šetnjom pripadnika LGBT populacije i građana koji ih podržavaju i obraćanjem organizatora i učesnika, a predstavnici stranih ambasada poručili su da je ovo historijski dan i da Srbija šalje snažnu, pozitivnu poruku da se u zemlji poštuju ljudska prava i da nema mjesta za govor mržnje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je, obraćajući se učesnicima Parade ponosa ispred Skupštine grada Beograda, rekao da šetnja u okviru Parade ponosa predstavlja bitan korak u zaštiti osnovnih ljudskih prava u Srbiji.

“Riječ je o osnovnim pravima u kojima bi trebalo da uživaju svi građani, uključujući i LGBT zajednicu”, rekao je Devenport i dodao da mu je drago što je došlo do ove, kako je naglasio, sjajne šetnje.

On je naveo da je održavanje šetnje snažna poruka svima, pa i onima koji žele da koriste govor mržnje ili prijete nasiljem da to nije prihvatljivo u Srbiji.
“Ovo je novi početak kad je riječ o efikasnoj borbi protiv diskriminacije”, istakao je Devenport, koji je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na tome što je obezbijeđeno održavanje parade bez incidenata.

Prisutnima se obratio i ambasador Norveške Ragnar Kamsvag koji je poručio da je ovo dobar dan za različitost, demokratiju, toleranciju i za Srbiju.

Istakavši da je važno što su podršku održavanju Parade pružile i parlamentarne stranke, a vlada omogućila da se ona dogodi, Devenport je čestitao pripadnicima LGBT populacije na uspješnoj šetnji.

Ambasador Holandije Loren Stokvis poručio je da njegova država uvijek podržava LGBT zajednicu u Srbiji, istakavši da će im Holandija biti partner u budućnosti.
“Ovo je dobar dan za toleranciju, demokratiju i budućnost. Prajd-normalno”, rekao je ambasador, ističući ovogodišnji slogan Parade ponosa.

Parada je završena time što je jedan od organizatora Boban Stojanović na bini poljubio svog dugogodišnjeg dečka, poručivši da je to normalno.
“Bitno je da se desilo. Vi ste ogledalo onog što nije strah u svima nama i poručujete da u ovoj zemlji postoje ljudi koji su sposobni da vole. To poručujemo svim manjinama i ljudima koji žive u stahu”, rekao je Stojanović.

On je istakao da, kada budemo imali prajd iz godine u godinu moći će da se govori o progresu i da se mjeri uspjeh. Stojanović je poručio da je situacija pod kontrolom i da građani mogu da mirno idu kući, dodajući da će one koji su uplašeni odvesti policija.

 

Trafika|Ba|Tanjug