Odricanjem od jumbo plakata pomažemo nastradalima u poplavama

Socijaldemokratska partija je jedini politički subjekt u BiH koji se odrekao promoviranja putem jumbo plakata, kako bi finansijska sredstva za ovu namjenu bila donirana ljudima i institucijama nastradalim u poplavama ili ljudima slabijeg imovinskog stanja.

Ovaj potez je očigledno uzburkao duhove u protivničkim taborima naših političkih konkurenata, pogotovo onih, koji, u posljednjih nekoliko dana, skupljajući glasove, građanima dijele pakete humanitarne pomoći namijenjene nastradalim u poplavljenim područjima.

Ovaj jedinstveni potez očigledno smeta mnogima, pogotovo onima čije lažno nasmiješene glave vise sa mnogobrojnih jumbo plakata, čak i u poplavljenim područjima, pokušavajući našu kampanju minimizirati time što na društvenim mrežama objavljuju fotografije plakata manjeg formata ili billboarda postavljenih od strane opštinskih odbora, bez dozvola Predsjedništva ili Glavnog odbora partije, ili jumbo plakatima postavljenim u svrhu promotivnih skupova SDP BiH, koji su nakon završetka istih odmah uklonjeni.

Za sve one koji se pitaju kako su ova sredstva donirana, ovim putem želimo predočiti konkretne podatke o donacijama.

Početkom septembra, inicijalna sredstva u iznosu od 15.000 KM donirana su ka tri osnovne škole u BiH nastradale u poplavama, a radi se o Osnovnoj školi Zukići koja je područna škola pri OŠ Memići kod Kalesije, zatim Srednjoškolskom centru Pero Zečević u Odžaku i OŠ Prva sanska škola u Sanskom Mostu, koje su dobile po 5.000 KM, dok će školama OŠ Ćamil Sijarić u Nemili i OŠ Sveti Sava u Doboju sredstva biti naknadno uplaćena. Donirana finansijska sredstva su namijenjena za nabavku školske, računarske i opreme za sportski odgoj i obrazovanje.

Osim donacija školama, SDP BiH je, preko projekta Zajedno za BiH, donirao i sredstva u ukupnom iznosu od 7.000 KM porodicama nastradalim u poplavama ili porodicama slabijeg imovinskog stanja, a sredstva u iznosima od po 1.000 KM donirana su Razi Krsić iz Novog Grada, Fatiji Skopljak i Mirnesi Merdžić iz Topčić polja i Hamidu Bačanoviću iz Doboja, kojima su obezbijeđene najpotrebnije stvari, poput peći na čvrsto gorivo i bijele tehnike, dok je Senadu Ramiću iz Srebrenice donirana krava.

Također, Miralemu Fazlagiću iz Maglaja, težem ratnom vojnom invalidu, kome je u poplavama kuća totalno devastirana i
koji, trenutno, zajedno sa svojom porodicom živi kao podstanar u Žepču uručena je donacija od 2.000 KM.

Na kraju, SDP BiH želi naglasiti da ova akcija nije, niti je ikada bila, vezana za predizbornu kampanju i da će biti nastavljena i nakon skorašnjih Opštih izbora, sve dok sredstva namijenjena za billboard kampanju ne budu potrošena.

Trafika|Ba|Fena