Od 01. oktobra u 19 osnovnih škola s područja KS bit će angažovano 19 asistenata u nastavi

Od 01. oktobra ove godine do 31. maja 2019 godine u 19 osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo bit će angažovano 19 asistenata u nastavi. Ovo je najavljeno na sastanku koji su ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i pomoćnica za predškolski, osnovni odgoj i obrazovanje i inkluzivno obrazovanje Nihada Čolić održali s asistentima.

“Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS upoznato je da škole nude programe koji uvažavaju različitost i posebnost sve djece, zbog čega svakodnevno radimo na provođenju aktivnosti koje će osigurati uspješnu inkluziju djece s teškoćama u razvoju”, istakao je ministar Kazazović.

Dodao je i kako će resorno ministarstvo učiniti sve da se broj angažovanja pripravnika asistenata poveća.

“Glavna uloga asistenata u nastavi je pomoć i podrška učenicima s teškoćama, jer mi zaista želimo da naša djeca uspješno savladaju odgojno – obrazovne izazove, a oni su evidentno unijeli pozitivne promjene u nastavi i vidan je napredak te djece. Istraživanja su pokazala da se s ovom konstatacijom slažu učitelji, nastavnici i roditelji ”, poručila je pomoćnica Čolić.