Obraćate li pažnju na higijenske uslove u salonima za nokte!?

Skoro sve žene vole lijepu manikuru i pedikuru, ali saloni za nokte mogu biti džungla bakterija, virusa i gljivica koji čekaju da se infiltriraju u nokte, ruke i noge. A tu su i bezbroj horor priča koje to dokazuju. Čak i ako nikada niste dobili infekciju kože ili noktiju iz salona, ​​ne dopustite da vas to zavara. Za vas smo pripremili korisne savjete stručnjaka, tako da znate što treba paziti u salonu za nokte kako biste bili sigurni da ćete dobiti čistu manikuru ili pedikuru.

Pravilno čišćenje instrumenta

Istraživanje je pokazalo da se ozbiljne infekcije, uključujući i hepatitis E. coli bakterije prenose između klijenta zbog nepropisno saniranog pribora u salonu noktiju.

Kada zovete da zakažete vaš odlazak u salon, obavezno upitajte o vrsti čišćenja njihovog pribora. Raspitajte se o tome kako salon čisti svoje instrumente, savjet je stručnjaka dermatologa. Najsigurnije je u salonima koji parom dezinficiraju svoje instrumente i otvaraju nove proizvode u vašoj prisutnosti koje ćete koristiti samo Vi.

Ako salon ne koristi taj sistem čišćenja, zamjena može biti i čišćenje pomoću UV sterilizatora (čuvanje instrumenata u stroju na pet minuta), ili, u najmanju ruku, namakanje instrumenata (10-ak minuta minimalno) u otopinu sredstva za dezinfekciju.

Također obratite pozornost ako kozmetičar/ka pere ruke između klijenata, i ne bojte se reći ako osjetite nešto sumnjivo.

Turpijice bi trebale biti nove

Svi alati za nokte koje kozmetičari/ke koriste mogu se dezinficirati, osim jednog ključnog a to je turpija za nokte. Zbog toga, nova turpija bi trebala biti korištena za svakog klijenta. Ako turpija koju Vam kozmetičar/ka pokazuje ne izgleda dobro, pitajte da za Vas upotrijebi novu jer se bojite infekcije.

Možete ponijeti svoj pribor

Kako ne biste osjetili nikakve nelagode o higijenskim uslovima u salonu, možete ponijeti svoj pribor za manikuru kojim će Vam kozmetiča/ka urediti nokte.

Uvjerite se da ste temeljito očistili svoj pribor prije i nakon upotrebe, jer čak i vaše vlastite bakterije nisu sigurne za vas da se ponovno kontaminiraju.

Čistite i perite svoj pribor s toplom vodom i sapunom, a zatim potopite u alkohol da uništite bakterije. Također se sjetite očistiti torbu u kojoj čuvate svoj pribor. Da biste bili sigurni, možete se odlučiti i za plastične vrećice za jednokratnu upotrebu koje možete baciti nakon svake uporabe.

Imajte na umu da je opasnost od zaraza veća tokom ljeta jer se bakterije lakše razmnožavaju na toploti.

Trafika|Ba