Oborena stranice Angele Merkel, proruski hakeri preuzeli odgovornost

Hakeri su danas blokirali sajt njemačke kancelarke Angele Merkel, a odgovornost je preuzela proruska grupa iz Ukrajine.

Zvanični sajt Merkelove i sajtovi njemačke vlade i Donjeg doma njemačkog parlamenta Bundestaga bili su privremeno van funkcije nakon izvršenog, kako je kancelarkin portparol Štefan Zajbert rekao “ozbiljnog napada”.
“Centar podataka našeg provajdera je teško napadnut, a napad su, po svemu sudeći, izveli različiti spoljašnji sistemi”, izjavio je Zajbert, dodajući da ne raspolaže drugim detaljima.

On je potvrdio da je privremeno napadnut i sajt njemačkog ministarstva spoljnjih poslova, prenosi AFP.

Hakeri, koji sebe nazivaju “Cyber Berkut“, poručili su u saopštenju da su oni oborili sajtove njemačke kancelarke i Bundestaga.

Napad se dogodio dok se ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nalazi u poseti Berlinu, gdje danas razgovara sa njemačkim predsjednikom Joakimom Gaukom, a sutra sa Merkelovom.

Hakeri su poručili da apeluju na Njemačku da “prestane da pruža finansijsku i političku pomoć zločinačkom režimu u Kijevu koji je započeo krvavi građanski rat”.

Oni su, takođe, naveli da se Jacenjuk nada će dobiti finansijsku pomoć EU i MMF “da bi proširio rat, a ne da bi obnovio uništenu infrastrukturu u Ukrajini”.

 

Trafika|Ba|Agencije