Obilježena sedma godišnjica smrti Denisa Mrnjavca

Sedma godišnjica smrti Denisa Mrnjavca obilježena je danas polaganjem cvijeća i simboličnim performansom koji su zajednički osmislili Udruženje mladih ”Denis Mrnjavac” i Internacionalni teatarski festival MESS.

Mrnjavac je bio žrtva maloljetnih prestupnika koji su ga iz čista mira 5. februara 2008. ubili u sarajevskom tramvaju izboli, a 6. februara je preminuo.

Tokom vožnje na relaciji Željeznička stanica – Skenderija – Tehnička škola učenici Srednje muzičke škole u tramvaju su izveli performans svirajući dok su glumci izgovarali stihove, a na toj stanici okupljena rodbina, prijatelji i građani položili su cvijeće i odali počast.

Predsjednik Udruženja “Denis Mrnjavac” Vedran Džaan Ljevarević je istakao da se želi poslati poruka da se slične stvari nikada ne smiju ponoviti, ali da lekcija još uvijek, ni nakon sedam godina, nije naučena.

Denisova majka Ana Mrnjavac kazala je da obilježavanjem godišnjice njen sin živi i da mladi iz tog događaja moraju izvući poruku.

– Ovo je velika poruka za grad i za javnost. Smatram da ima nade i budućnosti za ovaj grad, a to je dijelom i Denisovo djelo – rekla je Denisova mama.

Denis Mrnjavac je bio učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu.

Prof. dr. Damir Marjanović, bivši ministar obrazovanja, nauke i mladih KS ostavio je poruku na svom Facebook profilu.

– Danas bi u savršenom svijetu imao 24 godine, završen fakultet, posao, obitelj, položio bi vozački i vjerovatno bi za vikend otišao negdje na skijanje… Nažalost, taj svijet je za tebe prestao da postoji prije 7 godina! Počivaj u miru Denise, ti za vječnost nasmijani dječače.

Trafika|Ba|NAP