OBAMA: Tek treba da čujem snažnu argumentaciju protiv iranskog sporazuma

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako tek treba čuti snažnu činjeničnu argumentaciju protiv sporazuma o iranskom nuklearnom programu i kritikovao je žestoku retoriku prema sporazumu nekih od vodećih ljudi Republikanske stranke.

Obama je, govoreći u Etiopiji tokom turneje po afričkim zemljama, izjavio da je većina svjetskih nuklearnih naučnika i eksperata za nuklearno neširenje podržala sporazum od 14. jula, ukazujući da je to najbolji način da se zaustavi Iran da dođe do nuklearnog oružja.

– To je razlog zašto 99 posto svijeta misli da je to dobar sporazum – to je zbog toga što je to zaista dobar sporazum – izjavio je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s etiopskim premijerom Hailemariamom Desalegnom u prijestonici Addis Ababi, prenosi Reuters.

– Dobra je vijest što još nisam čuo činjeničnu argumentaciju s druge strane koja bi podržala njene pozicije – dodao je.

Obama je izjavio da je retorika prema iranskom nuklearnom sporazumu Mikea Huckabeeja, koji se natječe za mjesto republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima zakazanim za iduću godinu, model komentara koji su istovremeno smiješni i žalosni.

Obama je također kritikovao komentare republikanskog kandidata Donalda Trumpa prema senatoru i predsjedničkom kandidatu iz 2008. godine Johnu McCainu, ratnom veteranu, rekavši da predsjedničke debate zaslužuju bolje.

 

Trafika|Ba