OBAMA: Borba protiv klimatskog zagrijavanja je “ekonomski i sigurnosni imperativ”

Borba protiv klimatskog zagrijavanja  je “ekonomski  i sigurnosni imperativ”, upozorio je u utorak američki predsjednik Barack Obama, povećavajući pritisak na izaslanike 195 zemalja na konferenciji o klimi u Parizu koji sudjeluju u maratonskim pregovorima.

To je “ekonomski i sigurnosni imperativ s kojim se sada moramo uhvatiti ukoštac”, rekao je Obama na konferenciji za novinare  u Parizu, jer uz ovakav ritam morat ćemo “uskoro izdvajati sve više ekonomskih i vojnih resursa” da bismo se prilagodili klimatskim promjenama.

Predsjednik konferencije, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je UN-ove pregovarače okupljene u Bourgetu, blizu Pariza da “zapnu iz petnih žila” kako bi za desetak dana postigli dogovor o klimi.

Francuski predsjednik Francois Hollande, kao i njegov američki kolega, misle da je konferencija, koja se u načelu treba završiti 11. decembra, na dobrom putu, ali da ništa još nije sigurno.

Hollande je upozorio na “dvije opasnosti”: “Ili ćemo prekrcati barku pa će potonuti, ili ćemo je rasteretiti i neće prispjeti nigdje”. “To mora biti barka kojom će svijet narednih godina ploviti prema odredištu po kursu tako da budemo sigurni da ćemo doći ispod dva stepena” u zagrijavanju planete, rekao je.

Obama je rekao da je “optimist”. “Uspjet ćemo”, ali “teško je natjerati 200 nacija da se o nečemu dogovore”, priznao je američki predsjednik koji je sudjelovao i na konferenciji u Kopenhagenu 2009. na kojoj se nije uspio postići svjetski dogovor o klimi.

Cilj ovog samita je dati politički podstrek raspravi koja je toliko nedostajala u Kopenhagenu.

Izaslanstva će raspravljati o glavnim poglavljima u nacrtu dogovora koji ima pedesetak stranica: dugoročnom cilju smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova, prilagodbi klimatskim promjenama, finansiranju klimatskih politika južnih zemalja, mehanizmima za redovno revidiranje obaveza zemalja u smislu njihova pooštravanja.

Pregovarači do subote trebaju skraćenu inačicu teksta predati ministrima za okoliš i energiju koji će preuzeti stvar u svoje ruke u drugo sedmici trajanja konferencije.

Dogovor koji bi se trebao postići u Parizu treba obavezati međunarodnu zajednicu da smanji emisiju stakleničkih plinova kako bi se zagrijavanje planeta ograničilo na dva Celzijeva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Na rubu konferencije Francuska je Africi koja kroz širenje pustinja i presahnjivanje vodotokova već snažno osjeća posljedice zagrijavanja, obećala dvije milijarde eura do 2020. za razvoj obnovljivih energija.

 

Trafika|Ba