Obama bez konkretnog odgovora o ukidanju sankcija Iranu

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne žele da “skoče kroz zapaljen obruč” kako bi postigli nuklearni sporazum sa Iranom.

Obama, u jučerašnjem obraćanju nakon sastanka sa italijanskim premijerom Matteom Renzijem u Bijeloj kući, nije ponudio konkretan odgovor na pitanje da li će SAD

ukinuti sankcije Iranu kao dio finalnog dogovora koji bi zaustavio Teheran da razvije nuklearno oružje.

“Ne želim izaći pred Johna Kerryja i naše pregovarače u smislu kako osmisliti dogovor. Postoje mnogi različiti mehanizmi i načini da se to postigne. Trebat će nam kreativni pregovori, koje vode Kerry i ostali”, rekao je Obama.

Odbor u američkom Senatu je u utorak odobrio zakon kojim je omogućena veća uloga Kongresa u postizanju konačnog sporazuma sa Iranom.

Kerry je ranije izjavio kako će sankcije Iranu biti ukidane postepeno.

Iranski zvaničnici su prethodnih dana iznijeli stav kako bi trebale biti ukinute sve sankcije Iranu nakon postizanja konačnog sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Iran i grupa P5+1, koju čine SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka, 2. aprila su postigli dogovor o iranskim nuklearnom aktivnostima, dok se 30. juna očekuje postizanje konačnog sporazuma.

Trafika|Ba|AA