Novinari Al Jazeere pušteni na slobodu prije suđenja

Novinari Al-Jazeere zatvoreni u Egiptu zbog navodne podrške islamističkoj opoziciji pušteni su u četvrtak na slobodu nakon 400 dana pritvora.

Jedan egipatski sud, koji treba da ponovo sudi novinarima,  oslobodio je Kanađanina Mohameda Fahmyja uz kauciju od 250.000 egipatskih livri (29.000 eura). Egipćanin Baher Mohamed je izašao iz zatvora nakon što se obavezao da će doći na novo suđenje koje je počelo u četvrtak a nastavit će se 23. februara.

Ova odluka je uslijedila dvije sedmice nakon protjerivanja Australca Petera Grestea. Treći novinar katarske televizije je osuđen ali je napustio Egipat 1. februara, u skladu s predsjedničkim dekretom koji dopušta protjerivanje osuđenih stranaca.

Na prvom suđenju u junu, Fahmy  i Greste su dobili po sedam godina zatvora a Mohamed deset godina, ali je žalbeni sud poništio presude u januaru i odredio novo suđenje u ovom predmetu.

Uhapšeni 2013. godine u Kairu novinari su optuženi da su “falsificirali informacije” kako bi podržali Muslimansku braću islamističkog predsjednika kojeg je vojska smijenila u julu 2013.

 

Trafika|Ba