Nova šokantna izjava Donalda Trupa: Svim muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD

Jedan od kandidata Republikanske partije za kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Trump nastavlja sa radikalnim izjavama koje nailaze na oštre reakcije javnosti u SAD-u i ostatku svijeta, a u svom posljednjem javnom nastupu je pozvao na zabranu ulaska svim muslimanima u SAD.

Trumpov ured koji vodi njegovu predizbornu kampanju je u pisanom saopćenju prenio njegovu izjavu u kojoj tvrdi da većina muslimana u svijetu mrzi Amerikance i da bi SAD trebale zatvoriti granice za sve muslimane dok američke vlasti ne riješe taj problem.

“Dok ne shvatimo i ne razumijemo taj problem, naša zemlja ne smije biti žrtva stravičnih napada onih koji vjeruju u džihad i ne cijene ljudske živote“, poručio je američki biznismen Trump koji prema anketnim istraživanja vodi u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata za izbore koji će se održati naredne godine.

Šef Trupmove predizborne kampanje Corey Lewandowski je pojasnio da je Trumpov prijedlog odnosi na zabranu ulaska svim muslimanima i u svojstvu izbjeglica i turista.

Najveća organizacija muslimanske zajednice u SAD-u Vijeće za saradnju SAD-a i muslimana oštro je osudilo izjavu Trumpa, a šef organizacije za odnose s javnošću Ibrahim Hooper je kazao da se čini da Trumpova antimuslimanska kampanja nema granica i da javnost samo postavlja pitanje šta će sljedeće izjaviti.

“Da smo u doba u kojem preovladava razum, njegova kampanja bi već bila okončana. Ali u ovako bolesnom vremenu je moguće da njegova kampanja naiđe i na podršku“, kazao je Hooper.

Bijela kuća je Trumpove izjave ocijenila grubim kršenjem svih američkih vrijednosti, te poručila da je vjerska sloboda kao pravo ljudi zaštićena američkim zakonima i ustavom.

Oštre kritike na Trumpove izjave uputio je i njegov oponent u utrci za predsjedničkog kandidata iz reda Republikanaca i bivši guverner Floride Jeb Bush.

“Donald Trump nije pri zdravom razumu. Njegovi politički prijedlozi nisu ozbiljni“, poručio je Bush posredstvom društvene mreže Twitter.

 

Trafika|Ba