NIKŠIĆ: Otkrit ću u javnosti ko su ljudi i iz koje stranke su me reketirali zbog Lukača

Jedva čekamo da dođe nova vlada SDA-HDZ-DF. Bez obzira na to što se čeka na formiranje, ova vlada mora raditi u punom kapacitetu i radi u skladu sa Ustavom i zakonom do dolaska nove, kazao je u sinoćnjem CD FACE TV aktuelni federalni premijer Nermin Nikšić.

Govoreći o „odluci o prodaji 14 firmi u kojima država ima vlasništvo“, a zbog koje se posljednjih dana podigla velika prašina, Nikšić je kazao kako nije tačno da država prodaje firme.

– Vjerovatno ste u vijestima prije godinu imali istu informaciju. Vlada je razmatrala plan i program rada Agencije za privatizaciju FBiH. Iste te firme bile su i prošle godine u planu. Vlada je i tada razmatrala taj plan i donijela konkretne odluke.

Sada je Vlada odobrila plan i program Agencije za privatizaciju, ako bi se neko pojavio da kupuje i kako bi se mogao otvoriti postupak i započeti razgovore. Konačnu odluku o prodaj tih firmi donosit će Vlada u konkretnom slučaju.

Nemoguće je da to bude u mandatu ove vlade, jer da se bilo kakav potupak pokrene trajat će to. Sav postupak vodi Agencija, a Vlada samo na kraju donosi odluku, pojasnio je Nikšić.

On je također kazao da nema nikakvog dila između njega i Željka Komšića nakon što je SDP svojim potpisima delegata u Domu naroda FBiH deblokirao proces imenovanja čelnika Federacije BiH.

Osvrnuo se i na Komšićev zahtjev da imenovanja kada se preuzmu ministarski resori idu po vertikali.

– Moje iskustvo je drugačije. Nije dobro to funkcionisanje po vertikali. Kada je došlo do pucanja Platforme, bilo je dobro što je ministar bio iz SDA, a direktor iz SDP. Tako su bili upućeni jedan na drugog i sarađivali su. To je moje iskustvo, prenio sam ga Komšiću, saslušao me, ali u konačnici on odlučuje, navodi Nikšić.

Na upit ko je šef SDP-a, on ili Zlatko Lagumdžija, te zašto je napravljen savjet u kojem je bivši predsjednik ove stranke, Nikšić je kazao:

– SDP je uvijek imao svoje savjete. Ovaj savjet ne bi bio interesantan da nije Lagumdžija u njemu, i kao eto sad će on da upravlja SDP-om. Ostavimo ga na miru, a neka SDP radi svoj posao.

A ako Lagumdžija neće da vas ostavi na miru, bilo je sljedeće pitanje na koje je Nikšić dao kratak odgovor:

– Ako neće Lagumdžija da nas ostavi na miru i za to ima lijeka.

Govoreći o Lagumdžijinom pismu kojim je poručio da SDP ne smije spuštati ručnu kočnicu kada je u pitanju izbor čelnika FBiH, a da ju je on ipak spustio, Nikšić je pojasnio kako smatra da se radilo o neopreznoj izjavi.

– Kao i svaki drug član, i Lagumdžija ima pravo na svoje mišljenje. Moje je bilo suprotno. Podržala ga je većina članova Predsjedništva, a od 97 članova Glavnog odbora čak 84 su bila za. Ne gledam to kao da je moj stav pobijedio Lagumdžijin. Nije mi cilj da budem jači od Zlatka, cilj mi je da SDP bude jači, rekao je Nikšić.

Prvi čovjek SDP-a ponovo je govorio o reketiranju od strane FTV-a u slučaju imenovanja Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije.

– Ucjenjivan sam. Bila je ponuda da pristanem na Lukačevo imenovanje, a kao akt dobre volje ponuđeno mi je da se neće u TV emisiji objaviti prilog lik i djelo Nermina Nikšića. Rekao sam, možete objaviti, ali ne pristajem na to, istakao je Nikšić.

On nije želio govoriti ko ga je reketirao, kazavši tek da će „ime zadržati za nadležene organe ako se o tome bude pričalo“.

– Nije stranka u pitanju. Bili su ljudi, ali zna se ko je bio i iz koje stranke. Kada bude prilike i dođe vrijeme za to reći ću i ko je to bio, poručio je Nikšić.

Također, dodao je da se ne radi o tome da li je on za ili protiv Lukača, već poštivanju novog Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, na temelju čega je Vlada jednoglasno i donijela odluku da se konkurs mora poništiti i pristupiti raspisivanju novog.

Nikšić je kazao da je četiri godine prolazio satanizaciju u medijima koju nikome ne bi poželio.

– Meni je bitno da sam ja čist. Znam šta sam radio i kako sam radio. Spreman sam da odgovaram za svako svoje djelo. Također znam i šta su drugi radili. Vi kada imate oružje u rukama možete i pucati, rekao je Nikšić, dodavši na kraju da mi ne pada napamet da Lagumdžiju gazi sada kad on odlazi.

 

Trafika|Ba