Niko nije reagovao na homofobni transparent na tribinama stadiona Koševo!?

Grad Sarajevo jučer je na dan derbi utakmice između FK Željezničara i FK Sarajeva odisao posebnom idilom. Ulice svih dijelova grada bile su prepune raspjevanih navijača, turista iz raznih dijelova svijeta, svi kafići i restorani vrvili su od gostiju, američka ambasada u Sarajevu povodom Internacionalnog Dana borbe protiv homofobije i transfobije osvijetlila je svoju zgradu u duginim bojama, proljeće je od sebe dalo najljepše vrijeme i sve, baš sve je prelijepom Sarajevu davalo epitete metropole.

Međutim, istrajnost u tom imidžu postala je kratkovječna nakon što se na tribinama stadiona Koševo pojavio ogroman homofobni transparent koji vrijeđa gay populaciju. I to baš povodom Dana borbe protiv homofobije i transfobije… Sramota ne bi bila ogromnih razmjera da transparent nije pridržavalo nekoliko stotina navijača. Ljubav prema svom omiljenom timu izražena porukama mržnje i netolerancije?

Koševo homofobijaDa tuga bude veća, nijedna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih ili LGBT prava ni jučer ni danas nije dala svoju reakciju na ovaj incident.

Svjesni smo moći fudbala kada je u pitanju slanje pozitivnih i negativnih poruka, moći okupljanja i razjedinjavanja i upravo iz tog razloga pojavljivanje poruka mržnje na fudbalskim tribinama ima ogroman značaj.

 

Trafika|Ba