Nigerija zvanično objavila da nema virusa ebole u zemlji

Nigerija će u ponedjeljak zvanično objaviti da nema virusa ebole u zemlji, šest sedmica nakon što nije prijavljen nijedan novi slučaj bolesti.

Najmnogoljudnija afrička zemlja dobila je pohvale zbog svoje odlučne reakcije nakon što je zaraženi liberijski diplomata u julu unio virus u zemlju.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) u petak je zvanično proglasila Senegal zemljom bez virusa ebole.

U trenutnoj epidemiji ebole preminulo je više od 4.500 ljudi u zapadnoj Africi, od kojih većina u Liberiji, Gvineji, i Sijera Leoneu, prenosi BBC

Procjenjuje se da je oko 70 posto zaraženih u tim zemljama preminulo.

Svjetska zdravstvena organizacija može zvanično objaviti kraj epidemije ebole ukoliko dva inkubacijska perioda od 21 dana prođu bez novih slučajeva.

Posljednji prijavljeni slučaj ebole u Nigeriji registrovan je 5. septembra.

Epidemija u toj zemlji izbila je kada je Patricku Sawyeru, američko-liberijskom državljaninu, dijagnosticirana bolest u julu.

Nigerija je proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu, i Sawyer je kasnije preminuo od bolesti, i sedmero ostalih Nigerijaca.

Među njima je i bila dr. Smeyo Stella Adadevoh, koja je dijagnosticirala bolest Sawyeeru i kojoj su pripisane zasluge za suzbijanje epidemije u Nigeriji.

John Vertefeuille, iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), izjavio je da je Nigerija poduzela prave korake u suzbijanju epidemije.

– Nigerija je regovala brzo i pravovremeno, kao i u velikom obimu. Vlasti su djelovale agresivno, posebno u smislu praćenja kontakata – izjavio je on agenciji AFP.

 

Trafika|Ba|Agencije