NIGERIJA: Vlada i Boko Haram postigli sporazum o primirju

Nigerijska vlada postigla je sporazum s islamskom militantnom grupom Boko Haram o primirju i oslobađanju dvjestotinjak djevojčica otetih prije šest mjeseci iz škole u sjeveroistočnom gradu Chibok, saopćio je u petak nigerijski vojni zapovjednik.

– Želim obavijestiti javnost da je sporazum o primirju zaključen – navodi maršal Alex Bafeh u saopćenju nakon trodnevnih razgovora s militantnom grupom koja je stvorila haos u najvećem afričkom proizvođaču nafte, prenosi Reuters.

Izvor iz ureda predsjednika saopćio je da sporazum obuhvata i djevojčice otete iz srednje škole u Chiboku u blizini kamerunske granice u aprilu, što je izazvalo zgražanje širom svijeta.

Djevojčice su od tada u zatočeništvu, iako su policija i roditelji nekih učenica saopćili u ptrošlom mjesecu da su one oslobođene.

Predsjednik Goodluck Jonathan kritikovan je u zemlji i u inostranstvu zbog sporog odgovora na otmicu i zbog njegove nesposobnosti da suzbije nasilje islamskih militanata, koji se smatraju najvećom ptrijetnjom najjačoj afričkoj ekonomiji.

Boko Haram, čije ime znači “zapadno obrazovanje je grijeh”, ubio je na hiljade ljudi u petogodišnjoj pobuni koja ima za cilj stvaranje islamskog kalifata na golemom i siromašnom sjeveroistoku Nigerije. Visoki nigerijski sigurnosni izvor potvrdio je da se razgovori održavaju, ali je ostalo nejasno da li vlada u Abudži pregovara sa samoproklamovanim čelnikom grupe Abubakarom Shekauom, ili drugom frakcijom unutar grupe.