N/FS BiH: Ognjen Vranješ narušio ugled Saveza i reprezentacije BiH

Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH) najoštrije je osudio postupke reprezentativca Ognjena Vranjesa, a u vezi sa fotografijama objavljenim u medijima na kojima se vidi Vranješ sa tetovažom četničkog vojvode Momčila Đujića, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju N/FS BiH navodi se kako je Ognjen Vranješ neprimjerenim porukama i tetovažama narušio ugled Saveza i reprezentacije čije boje brani.

“Oštro i bezrezervno osuđujemo šokantno ponašanje reprezentativca Ognjena Vranješa, jer njegove poruke, bez obzira na koji način su izražene, nisu u duhu vrijednosti za koje se zalaže N/FS BIH i ne predstavljaju osobine istinskog sportiste koji treba da bude uzor mlađim generacijama”, navedeno je u saopćenju N/FS BiH.

Naglašeno je, također, kako su Vranješova borbenost i odnos na terenu do sada su bili neupitni. Međutim, ”njegovo ponašanje izvan terena nije prihvatljivo i ne odražava stavove, politiku i ciljeve Saveza i reprezentacije koja na najbolji način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu”.

“N/FS BiH nedvosmisleno osuđuje sve oblike veličanja fašizma i njegovih pristalica koji nanose štetu ne samo Savezu i reprezentaciji, već i cijeloj zemlji. Prioritet svakog istinskog sportiste treba da bude borba protiv rasizma, diskriminacije, nasilja, govora mržnje pa tako i N/FS BiH očekuju da svi reprezentativci budu nosioci novih naprednih ideja i progresa, a ne rušitelji temelja na kojima počiva jedinstvo i integritet Saveza”, poručili su N/FS BiH.

Bh. reprezentativac i fudbaler belgijskog Anderlechta Vranješ suočio se s brojim kritikama i osudama nakon što su se u medijima pojavile njegove fotografije na kojima se može primijetiti da na desnoj nadlaktici ima tetoviran lik četničkog vojvode Momčila Đujića, koji je bio poznat pod nadimkom Krvavi pop iz Strmice.