New York Times: Krivični postupak protiv Miškovića nastojanje je srpskih vlasti da iskorijene korupciju

Krivični postupak protiv tajkuna Miroslava Miškovića dio je nastojanja srpskih vlasti da iskorijene korupciju, piše New York Times.

“Vlada Srbije je prošlog decembra pozdravila njegovo hapšenje, kao dio borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je doprinos težnjama zemlje da se priključi Evropskoj uniji i da skine sa sebe oznaku zemlje bez zakona, kao nasljeđe balkanskih ratova devedesetih godina”, navodi list.

NYT navodi i riječi “moćnog” zamjenika premijera Aleksandra Vučića, koji kaže da “niko nije i niko neće pobjediti Srbiju, i to uključuje i Miroslava Miškovića”.

Navodeći da Miškovićevi saradnici odbacuju optužbe kao politički motivisane, list citira ocjene analitičara da je u zemlji, koja se bori s korupcijom od pada bivšeg vođe Slobodana Miloševića 2000. godine, Mišković postao snažan simbol “nezdrave veze između poslovnih interesa i države koja je omogućila da šačica tajkuna zgrne ogromno bogatstvo”.

“Zamjenik premijera Vučić optužuje Miškovića da je na mjesečnom nivou davao naknade između 40 i 65 hiljada dolara za 20 visokih srpskih političara. On je optužio Miškovića i da je pokušao da sruši vladu da bi izbjegao strogu kontrolu poslovanje svoje kompanije”, dodaje se u tekstu američkog dnevnika o vodećem srpskom tajkunu.

Opisujući Miškovića, New York Times ističe da ga Tužilaštvo tereti da je, zajedno sa sinom Markom i devet drugih osoba, ukrao više od 30 miliona dolara tokom privatizacije kompanije za popravljanje puteva između 2005. i 2010. godine.

List se vraća i na sam početak Miškovićevog uspona, podsjećajući da njegova imperija vuče korijene iz vremena Miloševića, kod koga je kratko bio zamjenik premijera, zadužen za privatizaciju srpske industrije.

Nakon što je napustio vladu, Mišković je osnovao privatnu kompaniju, Delta 2M, koja je cvjetala uprkos ratu i međunarodnim sankcijama, prodajući igračke, čokolade i druge potrepštine. Nakon pada Miloševića, Mišković se okrenuo prozapadnim demokratskim reformatorima i proširio svoju imperiju, konstatuje New York Times.

Ali, prošlost je nastavila da ga proganja, primjećuje list i dodaje da se u telegramu američke ambasade iz 2007. do koga je došao WikiLeaks, navodi da je Mišković “korisnik nečuvene političke korupcije”.

U telegramu se, kako navodi New York Times, sugeriše da je Delta Holding zaradila kroz sumnjiv posao sa srpskim carinama tokom devedesetih i predlaže da se Miškoviću odbije viza za ulazak u SAD.

“Njegovo bogatstvo je napravljeno na leđima srpskog naroda, koji je patio kroz razorne sankcije i hiperinflaciju, dok je on zarađivao na njihovoj bijedi”, zaključuje se u izvještaju ambasade SAD-a.

Newyorkški dnevnik konstatuje da, pored Srbije,i neke druge zemlje, nove članice Evropske unije ili kandidati za članstvo, nastoje da iskorijene korupciju, čime se ljestvica uslova za učlanjenje kandidata, među kojima je i Srbija, podiže.

List, pored istrage koja se vodi protiv Miškovića, navodi i primjere Češke, koja je nedavno intenzivirala borbu protiv korupcije na najvišem nivou, usljed čega je došlo i do smjene premijera, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije, koje se takođe nalaze pred izazovima raširene korupcije i organizovanog kriminala.

 

|Fena|Trafika|Ba|