Netanyahu poručio francuskim jevrejima: Vratite se domu svome u Izrael

Ovosedmični smrtonosni napadi ponovo su započeli takmičenje između izraelske i francuske vlade u umirivanju francuske sve napetije jevrejske zajednice.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu stigao je u Pariz kako bi prisustvovao skupu jedinstva u znak solidarnosti s francuskim žrtvama, pri čemu je poručio Jevrejima da se “vrate svom domu, Izraelu”.

Ovo nije prvi put da Netanyahu koristi napad islamističkih ekstremista u Francuskoj kako bi apelirao na tamošnje Jevreje da se presele u Izrael.

– Poručujem svim Jevrejima u Francuskoj, svim Jevrejima u Evropi, da Izrael nije samo mjesto kojem se okreću tokom svoje molitve, izraelska država je vaš dom – rekao je Netanyahu, a prenijela je francuska državna novinska agencija AFP.

Odgovarajući s mjesta gdje su četiri taoca ubijena u Parizu u petak, francuski premijer Manuel Valls odgovorio je na Netanyahuove primjedbe kazavši da “Francuska bez svojih Jevreja nije Francuska”.

– Već nekoliko godina francuski Jevreji strahuju. Danas smo svi Charlie, svi policajci, svi francuski Jevreji – rekao je Valls.

Izraelski premijer pokušao je ranije namamiti francuske Jevreje u njegovu zemlji. Nakon napada islamiste Muhameda Meraha u i oko Toulousea na jugozapadu Francuske u martu 2012. godine, Netanyahu je tokom posjete Francuskoj izjavio: “Uvijek poručujem Jevrejima, gdje god da se nalaze, dođite u Izrael i učinite ga svojim domom”.

To je pokrenulo rat riječima s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, koji je kritikovao Netanyahua jer je svoju posjetu pretvorio u predizbornu kampanju za izbore koji su bili održani nekoliko mjeseci kasnije.

– Netanyahu je došao u Francusku kako bi iskoristio da dobije podršku za predizbornu kampanju. Jer sam ja bio tamo, on je ublažio svoju retoriku, ali nije dobro što je pretvorio ovu ceremoniju u izborni sastanak. To nije bilo prikladno – kazao je Hollande u privatnim komentarima koji su kasnije iscurili u javnost.

Netanyahu se nije puno bolje slagao ni sa Hollandeovim desno orijentiranim prethodnikom.

Smatralo se da Nicholas Sarkozy ima bliske odnose s izraelskim liderom, ali je tokom samita G20 u novembru 2011. godine zaboravio da mu je mikrofon uključen, pa se moglo čuti kako američkom predsjedniku Baracku Obami govori: “Ne podnosim Netanyahua. On je lažov”.

Trafika|Ba|Agencije