Netanijahuovi pozivi evropskim Jevrejima sve glasniji

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, nakon oružanih napada u Kopenhagenu tokom vikenda, ponovio poziv upućen evropskim Jevrejima u januaru, poslije napada u Parizu, da se usele u Izrael, naglasivši da ih ta zemlja “čeka otvorenih ruku”.

” Može se očekivati da se ovaj talas terorističkih napada nastavi, uključujući antisemitske i ubilačke napade. Kažemo Jevrejima, našoj braći i sestrama, Izrael je vaš dom i dom svakog Jevrejina”, istakao je Netanijahu na nedavnoj sjednici vlade.

Taj, još direktniji poziv, uslijedio samo nekoliko sati nakon što je mladi čuvar, Jevrejin, ubijen kasno u subotu, dok je trajala ceremonija u sinagogi.

Bio je to drugi napad u glavnom gradu Danske tog dana. U napadu na jazz kafe ubijen je jedan 55- godišnjak, a vjeruje se da je meta napada bio kontroverzni švedski karikaturista Lars Vilks, koji je razbijesnio muslimanski svijet 2007. godine kada je objavio karikaturu proroka Muhameda prikazujući ga kao psa.

Netanijahu je objasnio da su “Jevreji ubijeni na evropskom tlu samo zato što su Jevreji”.

On je isti poziv uputio francuskim Jevrejima poslije dva napada u Parizu, u kojima je ubijeno 17 ljudi, uključujući četvoricu Jevreja u košer supermarketu.

 

Trafika|Ba|Agencije