Nepoznata sudbina odvedene djece iz Sarajeva u julu 1992. godine

Šokantne ispovijesti porodica čija su djeca odvedena iz Sarajeva tokom rata konvojem Dječije ambasade Međaši u Italiju, otvorile su brojna pitanja i o odgovornosti onih koji su tome posredovali.

Sarajka Hirija Ljuša 1992. godine teško je ranjena, a njen suprug Kemal bio je na liniji. Njihova dva sina Amer i Alen prvo su smješteni u tadašnji Dječiji dom „Ljubica Ivezić“, a odatle su odvedeni u Italiju. Hirija je u ispovijesti za Dnevni avaz kazala da su iz Doma rekli da je djecu odveo „neki Duško Tomić“.

Konvojem je u Italiju otišlo 46 djece iz Doma na Bjelavama. Samo za njih desetak poznata je sudbina, a većini se gube svi tragovi. Amera i Alena usvojile su različite porodice. Hirija samo s jednim sinom ima kontakt, ali nije se uspjela još uvijek vidjeti s njim. Kaže da nikada nije saznala uz čiji pristanak su joj djeca odvedena.

Advokat Duško Tomić potvrdio je za Dnevni avaz da je on izganjao potrebne dokumente, ali da ne stoje priče da je prodao djecu u Italiji.

– Kada sam ih 1995. godine otišao vidjeti pomislio sam da su ona ratni plijen Italije. Poslije sam shvatio da smo spasili djecu od užasa rata – kazao je Tomić za Avaz.

Dnevni avaz u izdanju za četvrtak objavio je spisak odvedene djece 17. jula 1992. godine. Na spisku je 49 imena, a u pratnji su bili dva vaspitača iz Doma „Ljubica Ivezić“ i jedan doktor. Sudbina druge djece do danas nije poznata.

(Nap.ba)