NEPAL: Potraga za više od 100 planinara poslije oluje i lavine

Za više od 100 planinara traje potraga poslije izgubljenog kontakta sa njima zbog sniježne oluje i lavine u kojoj je poginulo 32 ljudi, uključujući strane državljane i lokalne vodiče, saopštili su danas nepalski zvaničnici.

Na popularnoj stazi Anapurna pronađena su 24 tijela dok se za petoricu planinara, koji su ostali u kampu kada je došlo do lavine, pretpostavlja da su poginuli, a njihova tijela još uvijek nisu pronađena, prenijela je agencija AFP.

Trojica nepalskih vodiča su poginula u sniježnoj oluji izazvanoj ciklonom Hudhuh koji je pogodio himalajski region u centralnom Nepalu, saopštili su lokalni zvaničnici.

Spasilačke službe uspjele su da spasu 43 nasukana planinara, ali za više od 100 potraga i dalje traje, rekao je policijski predstavnik Ganeš Rai.

Među nestalima su i dva slovačka planinara i trojica nepalskih vodiča koji su bili stacionirani u kampu na visini od 8.167 metara kada je došlo do lavine u utorak uveče.

Helikopteri su pokušali da ih lociraju ali nikakvih znakova nema, zato pretpostavljamo da su mrtvi, rekao je Rai.

Pronađena su tijela i četvorice Kanađana, dvojice Izraelaca, po jednog Poljaka, Vijetnamca, Indijca i Njemca i 11 Nepalaca, dok se za trojicu još uvijek ne zna nacionalnost, rekao je Rai, dodavši da je većina njih izgubila život u lavini u distriktu Manang.

Područje Anapurne pogodile su neuobičajeno velike snježne padavine ove sedmice izazvane ciklonom Hudhud.

 

Trafika|Ba|Agencije