NDP: Dodik pothranjuje avanturističke projekte Čovića

Narodni demokratski pokret (NDP) saopćio je danas da su nebrojeno puta upozoravali na opasnost “raspakivanja” Dejtonskog mirovnog sporazuma i na aspiracije Hrvata u pretpostavljenom Dejtonu 2.

-Nikada iz usta Dodikovog političko-poslovnig pajtosa, Dragana Čovića nismo čuli da će u bilo kakvoj pretpostavljenoj prekompoziciji unutrašnjeg uređenja BiH, Republika Srpska ostati netaknuta – stoji u saopćenju ove stranke.

Novo je, ističu iz NDP-a, „samo čuđenje – otkuda predsjedniku Republike Srpske potreba da pothranjuje ovakve avanturističke projekte Čovića i njegove družine?”

-Sada je mnogo jasnija Čovićeva opstrukcija u procesu formiranja vlasti, ali je nejasna Dodikova pozicija u poslu koji zagovara unutrašnje preuređenje BiH… Što se NDP-a tiče, ni do sada nije bilo upitno kuda nas vodi Dodikova avanturistička politika zasnovana na partnerstvu s Draganom Čovićem. Zato i nije iznenađenje poruka sa zasijedanja HNS-a – navodi se u saopćenju NDP-a.

Iz ove stranke upozoravaju „vođu laktaškog režima da je diranje u dejtonsku formulu podjele teritorije na 49:51 posto i 1/3 vlasti, nož u leđa Republici Srpskoj koja nema kapacitet da izađe kao pobjednik u nekoj pretpostavljenoj novoj međunarodnoj konferenciji”.

-Treba li da ga podsjetimo i na kompatibilnost Čovićevih ambicija i najava nove hrvatske predsjednice koja je u predizbornoj kampanji zagovarala iste ideje – navodi NDP.

Trafika|Ba|Fena