NAJBOLJE SREDNJE ŠKOLE U SARAJEVU: Druga, Prva bošnjačka i Treća gimnazija

Prema prosječnoj ocijeni, najbolja srednja škola u Gradu Sarajevu je Druga gimnazija s prosječnom ocjenom 4,56, zatim Prva bošnjačka gimnazija 4,47 i Treća gimnazija s prosječnom ocjenom 4,46.

Služba za obrazovanje kulturu i sport Grada Sarajeva napravila je Informaciju o uspjehu učenika srednjih škola na području Grada Sarajeva u školskoj 1013/2014. godini.

Među prvih deset našli su se i Srednja muzička škola, zatim Gimnazija Obala, Srednja ekonomska škola, Srednja škola primijenjenih umjetnosti, Prva gimnazija, Gazi Husrev-begova medresa te Katolički školski centar.

Najgoru prosječnu ocjenu ima Srednja škola za saobraćaj i komunikacije (3,3) i Srednja škola za okoliš i drvni dizajn (3,2).
Najveću prolaznost imaju učenici Treće gimnazije i Prve bošnjačke gimnazije (100 posto), dok učenici Srednje građevinske škole imaju najgoru prolaznost (90,18 posto).

Prema procjenama, sa “časova najviše bježe” učenici Srednje škole metalskih zanimanja (ukupno 36.778 neopravdanih časova), Srednje škole za saobraćaj i komunikacije (22.018) i Srednje mašinske tehničke škole (21.554), a najmanje neopravdanih časova imaju Katolički školski centar (308), Srednja medicinska škola (667) i Prva bošnjačka gimnazija (865).

Dvadeset učenika je isključeno iz srednje škole i to devet učenika iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, četiri učenika iz srednje trgovačke škole, tri iz Srednje škole metalskih zanimanja, dva iz Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra i dva učenika iz Elektrotehničke škole za energetiku.

 

Trafika|Ba|Fena