Načelnik ZŠ Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović na 22. Konferenciji načelnika štabova Američko-jadranske povelje u Budvi

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na 22. Konferenciji načelnika štabova Američko-jadranske povelje (A-5) održanoj 04.10.2018.godine u Budvi – Crna Gora.

Ovom prilikom načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je izjavio kako Američko-jadranska inicijativa daje mogućnost da se značajno unaprijede prijateljski odnosi između država u regiji, te istakao: ”Ovaj forum stvara i pretpostavke da, kako Bosna i Hercegovina, a tako i zemlje u regiji, mogu bolje konzumirati međunarodne alate, i da zaista svi zajednički možemo predstavljati jedan izuzetno kvalitetan sigurnosni prostor koji će biti itekako prihvatljiv za nastavak investicijskih ulaganja u našu regiju, i samim tim da se stvori mogućnost da naši građani i naše države imaju jedan bolji ambijent za život i rad, kao i unapređenje naših zajedničkih djelovanja”.  

Učesnici Konferencije su bili načelnici štabova oružanih snaga zemalja članica među kojima su Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora, te komandanti nacionalnih gardi zemalja partnera iz Sjedinjenih Američkih Država.

Glavna tema ove konferencije je bila ”Jačanje nacionalnih kapaciteta u cilju jačanja spremnosti NATO-a”. Tokom Konferencije razmjenjena su mišljenja i iskustva između predstavnika oružanih snaga zemalja članica A-5, kako bi se proširila regionalna saradnja i unaprijedili sigurnost i stabilnost regiona.

Ovom prilikom, između ostalog, raspravljano je o aktivnostima provedenim u prethodnom periodu, kao i modalitetima buduće saradnje, a s ciljem djelotvornog odgovora na savremena sigurnosna zbivanja, zajedničkog doprinosa široj sigurnosti, interoperabilnosti snaga, zajedničkog razvoja i unaprijeđenja sposobnosti, te zajedničkog pristupa u kreiranju odgovora na nove sigurnosne izazove. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju o izvođenju zajedničke obuke i vježbi na području zemalja članica Američko-jadranske povelje.

Pored konferencije u formatu načelnika štabova koja je održana dvadeset i drugi put po redu, održana je i osma konferencija u formatu glavnih narednika oružanih snaga zemalja potpisnica.  

Američko-jadranska inicijativa osnovana je 2003. godine, zbog jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti, kao preduslova za brže uključivanje u evroatlantske integracije.