Nabavka zimske odjeće i obuće za djecu izbjeglice i migrante i njihove porodice

UNICEF je opredijeljen za podršku vlastima u BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu, u odgovoru na povećani priliv izbjeglica i migranta.

Obzirom na okrutne zimske vremenske prilike, niske temperature, kišu i snijeg u Unsko-sanskom kantonu, drago nam je da možemopružiti podršku za najmanje 1000 djece u viduzimske odjeće, čizmica, deka i drugih zimskihstvari. Istovremenno, apsolutni prioritet je da izbjeglice i migranti, posebno porodice sadjecom i djeca bez pratnje dobiju siguransmještaj prilagođen zimskim uslovima. Svakadodatna izloženost okrutnim zimskim uslovimabi drastično ugrozila njihovo zdravlje i dobrobit.”rekao je Alwin Nijholt, ZamjenikPredstavnice UNICEF-a u BiH.

Donacija uključuje dekice za bebe, više od2000 pari zimskih čizama i čarapa i oko 1000 setova zimskih jakni, kapa, šalova i rukavica za djecu. U bliskoj saradnji sa Službom za strance, IOM-om i Društvom Crvenog krsta/križa BiH, UNICEF će osigurati dostavu i distribuciju ovihstavki za djecu izbjeglice i migrante na višelokacija u Bosni i Hercegovini.