MUP RS: Izborni dan bez većih incidenata

Sigurnosna situacija na području Republike Srpske je dobra i tokom izbornog dana nisu zabilježeni veći incidenti koji su remetili stanje na biračkim mjestima, saopćila je glasnogovornica entitetske policije Mirna Šoja.

U periodu od 7.00 do 19 sati zabilježeno je 26 postupanja policije, a Centralna izborna komisija BiH je od strane Štaba MUP-a RS „Izbori 2014“ obaviještena o 19 događaja od kojih njih osam ima karakter prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru.

Centralna izborna komisija BiH je obaviještena o novim događajima koji su policiji prijavljeni od 17 do 19 sati.

U 17.45 sati Centru javne bezbjednosti Doboj prijavljeno je da je na Izbornoj jedinici u mjestu Donja Radnja, predsjednica Biračkog odbora obavještena od strane članova tog odbora da su u pomenutom biračkom mjestu ispred objekta, od strane nekoliko nepoznatih lica, čuli pogovaranje da bi izbore u pomenutoj izbornoj jedinici trebalo namjestiti, nakon čega su se navedene osobe udaljile.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac koji se izjasnio da navedeni događaj nema elemenata krivičnog djela, te da predsjednica izborne komisije obavijesti izbornu komisiju.

U 18.45 sati u CJB Doboj predsjednik Biračkog odbora na glasačkom mjestu u Velikoj Bukovici prijavio je da se na izbornom mjestu nalazi njemu nepoznata osoba koje posjeduje akreditaciju CIK-a BiH, a koja se lažno predstavila, te saopštila da se na listi glasača na tom biračkom mjestu nalazi puno osoba koje su umrle i da za to slijede ogromne kazne, ali da bi se mogli dogovoriti da neće biti kazni ukoliko mu isplate određenu sumu novca.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Doboj, a u toku je rad po prijavi.

U 17.25 sati CJB Bijeljina prijavljeno je da je u Kozluku, kod Zvornika, na biračkom mjestu koje je smješteno u privatnom objektu, prekinuto glasanje od strane vlasnika objekta iz razloga prekorednog ulaženja glasača.

Po prijavi postupili su policijski službenici koji su na licu mjesta zatekli navedenu osobu i potvrdili navode prijave, kao i da je navedena osoba u 19.02 sati sa biračkog mjesta udaljilo i članove Biračkog odbora.

O događaju su obaviješteni i članovi Općinske izborne komisije. Na licu mjesta nije došlo do narušavanja javnog reda i mira, a izborno mjesto je otvoreno.

U 19.15 sati od strane policijskog službenika, koji je angažovan na obezbjeđenju glasačkog mjesta u Milićima, prijavljeno je da ga je na biračkom mjestu građanin verbalno vrijeđao, omalovažavao i pozivao ga na fizički sukob. Toj osobi je uručen prekršajni nalog po Zakonu o javnom redu i miru.

U 17.50 sati u Rogatici na biračkom mjestu u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ predsjednica Izborne komisije je u CJB Istočno Sarajevo prijavila da je jedna osoba ometala glasanje nepotrebnim i neopravdanim zadržavanjem na glasačkom mjestu. Po prijavi su postupili policijski službenici i upozorili tu osobi, nakon čega je ona napustila lice mjesta.

U 18.30 sati u Nevesinju, na jendom glasačkom mjestu je, od strane zamjenika predsjednika biračkog odbora, narušen javni red i mir vrijeđanjem predsjednika i članova biračkog odbora. Policijski službenici izašli su na lice mjesta, gdje se prijavljeni oglušio na naređenje policije da prestane s vrijeđanjem, nakon čega je lišen slobode. Alkotestiranjem je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu prijavljenog u iznosu od 2,5 gr/kg. Slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenog lica.

 

Trafika|Ba