MUP KS: Nije nam najavljen skup građana, nećemo tolerisati nikakvo nasilje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo do danas nije zaprimilo zvaničan zahtjev za održavanje javnog skupa – protestnog okupljanja građana, iako neki pojedinici putem medija govore da je to učinjeno, saopćeno je iz MUP KS.

– Prateći objave nekih medija, društvene mreže, te informacije do kojih smo došli, možemo očekivati da određeni broj građana izađe na ulice s ciljem izražavanja protesta u vezi sa stanjem u državi. Mi uvažavamo i podržavamo legitimno zakonsko pravo građana na mirna okupljanja i izražavanje svojih stavova, te ćemo u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati – navode iz MUP KS.

S obzirom na ustavne i zakonske odrednice koje govore da je glavni zadatak policije zaštita ustavnog poretka, lične i imovinske sigurnosti građana, Uprava policije će poduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja osigura i omogući građanima izražavanje svojih stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

Dosadašnja iskustva govore da značajna većina građana poštuje zakon i na miran način izražava svoje stavove, ali također da manje grupe i neodgovorni pojedinci često zloupotrebljavaju ove skupove kako bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu.
S tim u vezi apelujemo na učesnike eventualnih protestnih okupljanja da se uzdrže od bilo kakvog nasilnog ponašanja, a da izgrednike identificiraju i u saradnji sa policijom odstrane sa javnog skupa.

 

Trafika|Ba