MOGHERINI: EU ima obavezu da se suoči s krizom imigranata na Mediteranu

EU ima dužnost da se suoči s talasom imigranata na svojim obalama, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federica Mogherini uoči razgovora s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem.

-Mi kao Evropljani znamo da živimo na jednom od najkomplikovanijih i najopasnijih mjesta na svijetu danas – rekla je ona u srijedu, prenosi AFP.

Mogherini je dodala da zbog toga Evropljani imaju posebnu odgovornost da pokušaju da spriječe krizu imigranata.

EU, SAD i Afrička unija mogle bi da sarađuju “na spasavanju života očajnih ljudi koji traže bolju budućnost, tako što će se boriti protiv trgovine ljudima na Mediteranu” navela je ona.

Lideri EU su na vanrednom samitu prošle sedmice dogovorili akcioni plan od 10 tačaka u pokušaju da nađu odgovor na priliv ilegalnih imiganata i preduprijede nove tragedije poput najnovije u Mediteranu, kada je, usljed prevrtanja broda, više stotina imigranata na putu od Libije do obala Italije izgubilo život.

Plan predviđa povećanje finansijskih sredstava i broja brodova i opreme koji su na raspolaganju u okviru operacije EU za zaštitu granica “Triton” i “Posejdon”, prenosi Tanjug.

EU će, kako se navodi u akcionom planu, učiniti sistematski napor da uhvati i uništi brodove koje koriste trgovci ljudima, koristeći operaciju “Atlanta” kod obala Somalije kao model.

 

Trafika|Ba|Agencije