Modna ikona Oscar de la Renta umro 82. godini života

Oscar de la Renta – ikona u svijetu mode koji je oblačio kraljevske familije i slavne osobe – umro je u 82. godini života.

Slavni dizajner, koji je stvorio globalni imperij sa svojim formalnim oblačenjem i večernjim haljinama, umro je u ponedjeljak u svom domu u Connecticutu (SAD),  nakon duge borbe s rakom, prenijeli su strani mediji.

Oscar de la Renta je rođen u Dominikanskoj Republici, a kao dizajner je došao u centar pažnje javnosti tokom 1960-ih kada se u svoje kreacije oblačio prvu američku damu Jackie Kennedy.

Oscar de la Renta 01

De la Renta je dobro poznat po svojim elegantnim haljinama sa crvenih tepiha koje su nosile zvijezde poput Cameron Diaz, Kristen Stewart, Penelope Cruz i brojne druge.

“Tako sam tužan,” kazao je njegov kolega dizajner Tommy Hilfiger, nakon što je vijest o smrti De la Rente objavljena u ponedjeljak navečer. “Oscar je bio inspiracija za mene kao američki modni dizajner. Bio je pravi gospodin. Oscar je imao ukus i klasu kao nitko drugi. Uvijek ću biti nadahnut njime”, dodao je Hilfiger.

 

Trafika|Ba