Mobilna aplikacija o porođaju s ciljem smanjenja broja smrtnih slučajeva majki i beba

Razvojem tehnologije i ekspanzije mobilnih aplikacija u svijetu osmišljena je i aplikacija kojom se nastoji suzbiti broj majki i djece koja gube život na porođaju. Aplikaciju je razvila Fondacija za materinstvo Univerziteta Jugoistočne Danske i Univerziteta u Kopenhagenu a namijenjena je zdravstvenim radnicima koji se suočavaju sa komplikovanim trudnoćama i porođajima.

Animiranim videom aplikacija predstavlja vodič i detaljna upustva u slučajevima hipertenzije u trudnoći i slučajevima sepse. Također, uputama “korak po korak” objašnjen je proces ručnog uklanjanja posteljice, reanimacije novorođenčadi i prevenciju infekcija. Aplikacija je osmišljena na osnovu kliničkih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te dizajnirana kako bi spriječila smrt kod majki, najviše zbog teških krvarenja i infekcije.

Aplikacija je, prema riječima izvršne direktorice Fondacije Anne Frellsen, najviše usmjerena ka zdravstvenim radnicima koji su “na periferiji zdravstvenog sistema” i koji djeluju u udaljenim područjima. Prema njenim riječima, aplikacija je kontrolisano testirana u Etiopiji u 78 zdravstvenih ustanova gdje je ustanovljeno kako se sposobnost ljekara za rukovanje prilikom porođajnih krvarenja i reanimacije novorođenčadi – udvostručila tokom 12 mjeseci korištenjem aplikacije. Iz Fondacije ističu kako im je cilj plasirati aplikaciju u Subsaharskoj Africi na lokalnim jezicima uz pomoć državnih vlada i nevladinih organizacija.

 

Trafika|Ba