MO BiH: Pripadnici OS planski su učestvovali na vjerskoj svečanosti u Banja Luci

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je 20.01.2015. godine izdao naredbu Generalnom inspektoratu MO BiH da provede istragu u vezi sa okolnostima nastanka fotografije objavljene na Facebook profilu Srđana Puhala na kojoj je evidentirano prisustvo oko deset profesionalnih vojnih lica u službenim uniformama OS BiH na skupu sa licima koja su nosila uniforme i obilježja nepoznatog porijekla.

– Na osnovu izvještaja Generalnog inspektorata ustanovljeno je da je sporna fotografija nastala 19.01.2015. godine na lokaciji Gradski most u Banja Luci u povodu obilježavanja svečane Bogojavljanske litije koja se tradicionalno obilježava svake godine u Banja Luci. Ceremoniju svake godine organizuje i pozive za prisustvo upućuje Srpska pravoslavna crkva, Parohija banjalučka i Uprava grada Banja Luka.

Pripadnicima Oružanih snaga BiH pravoslavne vjeroispovjesti razmještenim u kasarni „Kozara“, za ovu aktivnost bilo je omogućeno prisustvo ovom vjerskom događaju, u skladu sa dokumentima MO i OS BiH koji omogućavaju vjerske slobode.

Međutim, iako je prisustvo ovoj vjerskoj svečanosti bilo plansko i organizovano, nije postojala povezanost niti namjera zajedničkog učešća pripadnika OS BiH i lica sa spornim uniformama i obilježjima – saopćeno je.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je izdao smjernice, da nadležne službe i komande trebaju redovno i sveobuhvatno vršiti procjenu okolnosti, dobrobit ili moguću štetu ugledu MO i OS BiH.

Ovo se posebno odnosi na slučajeve učešća i prisustva pripadnika MO i OS BiH raznim skupovima i vjerskim manifestacijama koji nisu u organizaciji MO i OS BiH, te da preduzmu mjere za očuvanje ugleda institucija odbrane BiH.

Podsjećamo, Puhalo je u komentaru napisao “Četnici i Vojska BiH zajedno u Banjaluci, MIR I LJUBAV!!!”

 

Trafika|Ba|NAP