Ministrica Pendeš na svečanom otvorenju vojne vježbe “Brzi odgovor 2018”

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš prisustvovala je svečanom otvorenju vojne vježbe “Brzi odgovor 2018” koje je održano 3. septembra 2018. godine u bazi Butmir u Sarajevu.

Ceremoniji otvorenja vježbe, pored ministrice Pendeš, prisustvovali su komandant EUFOR-a ALTHEA generalmajor Martin Dorfer, ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko, te najviši domaći i međunarodni zvaničnici.

Vojna vježba “Brzi odgovor 2018”, koju izvode Oružane snage BiH, organi za provođenje zakona i EUFOR, je godišnja planska vježba koja je primarno orjentirana za uvježbavanje određenih radnji i procedura vezanih za operacije podrške miru i podršku stabilnom i sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini, a Oružane snage BiH i ove godine učestvuju u vježbi sa oko 55 pripadnika, pješadije i jednom helikopterskom posadom.

Ističući važnost učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u vježbi, ministrica Pendeš je istakla: „Mi u Ministarstvu odbrane BiH ćemo iskoristiti ovu vježbu da unaprijedimo nivo interoperabilnosti jedinica Oružanih snaga BiH, kao i uvježbavanje operativnih procedura sa pripadnicima oružanih snaga iz država članica EU i država članica NATO-a.“ Također, ministrica Pendeš je izrazila zahvalnost svim pripadnicima EUFOR-a, a posebno komandantu EUFOR-a, generalu Martinu Dorferu, na uloženim naporima u organizaciji vježbe, kao i na pozivu za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH da rame uz rame sa svojim kolegama iz EUFOR-a i Ministarstva sigurnosti BiH učestvuju na istoj.

Vježba će se održati od 3. do 7. septembra 2018. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine na lokacijama: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Pazarić, Kalinovik, Dubrave-Tuzla, Mrkonjić Grad, Brčko Distrikt, te će ovo biti prilika za ponovno okupljanje predsatvnika agencija za provođenje zakona u BiH, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a da zajednički uvježbavaju procedure vezane za operativnu koordinaciju, komandovanje, kontrolu i komunikacije.