MERKEL: Ne marginalizujte muslimane i manjine

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je danas na Nijemce da ne marginalizuju muslimane i druge manjine, dok se njemački politički lideri pripremaju da učestvuju na skupu protiv sve većih antiislamskih protesta u Njemačkoj.

“Isključivanje grupa zbog njihove vjere ili porijekla je ispod dostojanstva naše liberalne države. Mržnji prema strancima, rasizmu i ekstremizmu nije mjesto u ovoj zemlji”, poručila je Merkel u govoru u Berlinu, prenosi AP.

Ona je proteklih nedjelja zauzela snažan javni stav protiv grupacija poput Patriotskih Evropljana protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), koja je juče okupila 25.000 pristalica na antiislamskom protestu u Drezdenu na istoku Njemačke.

Merkelovoj će se pridružiti njemački predsjednik Joahim Gauk na skupu koji organizuju muslimanske grupe blizu čuvene Brandenburške kapije u Berlinu.

Antiislamski protesti u organizaciji grupe PEGIDA počeli su prije 12 nedjelja i konstantno su se širili, koristeći strah Nijemaca da njihovu zemlju preplavljuju muslimani.

Njemačka ima oko četiri miliona muslimanskih stanovnika, pretežno turskog porijekla. To je oko pet odsto od ukupno 80 miliona stanovnika u Njemačkoj.

Trafika|Ba|Agencije